Milyen gyakran kell mosni a hajad? Itt a válasz…

Szerző: | Már 22, 2018 | Fodrászat

Mialatt kiürítesz még egy flakon száraz hajra való sampont, hetente hányszor kérdezed meg magadtól: „Milyen gyakran kell hajat mosni?”

Milyen gyakran kell mosni a hajad? Szakemberek és a legjobb stylistek válaszoltak a kérdésre. Tehát van egy mágikus szám, amikor a hajmosásról van szó? Hetente egyszer? Naponta? vagy esetleg Soha?

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A hajtípus, életmód, és a személyes preferenciák határozzák meg a számot. Miután választ kaptunk, a hajszakértőknek van pár hasznos tippje, hogy segítsenek racionalizálni a hajápolási szokásainkat, és megakadályozzák, hogy túlmosd a hajad.

„Valóban nincs kőbe vésve a szabály, hogy hányszor kell hajat mosni, de biztos ismered a régi feleségekről szóló mesét arról, hogy a hajat nem lehet túl mosni és öntisztító? Nos ez részben igaz, de az életstílus és a környezet nagy szerepet játszik ebben a játékban”

„Ha sokat jársz edzőterembe, uszodába, nagyon szennyezett környezetben élsz, fested a hajad, hajvasalót használsz stb.. Ezek mind számítanak.”

Minél kevesebbet mosod a hajad, annál kevesebbet kell mosnod.

Ismered azt a lányt, akinek mindig tökéletes haja van, de olyan mintha soha nem mosná? Szakemberek szerint „Minél kevesebbet mos valaki a hajat, annál kevesebbet kell neki mosnia.” Általában nem tanácsos olyan tisztítószereket használni, amelyek túlságosan elszívják a haj természetes olaj és nedvesség tartalmát, de fontos a kémiai lerakódások eltávolítása, mint például a klór stb.

Justin Anderson, egy híres fodrász, azt is elmondta, hogy: „A haj túlmosása – ami azt jelenti, hogy minden nap vagy annál többszöri mosás – kiszárítja a hajat, nem csak azért mert megfosztja azt a természetes olajoktól, hanem azért is, mert gyakran szárítják azt, így hő éri a fejbőrt.”

Tehát, ha elkerülöd az „over-styling” és a túl sok kémiai termék használatát a hajadon és a fejbőrödön, akkor elég a héten egyszer hajat mosnod.

Dupla sampon használat?

Ha mosod a hajad, akkor azt csináld jól! Mosd a hajad kétszer, a hajadnak, illetve a fejbőrödnek megfelelő sampon segítségével. Az első fázisban a sampon eltávolítja a lerakódásokat, a második fázisban pedig kezeli a hajat.

A haj típusod is fontos tényező annak eldöntéséhez, hogy milyen gyakran moss hajat. A száraz haj típus több mosást igényel, de kevesebb samponnal. A nagyon száraz hajú emberek azt hiszik, hogy a kevesebb mosás jobbat tesz a hajnak. De, a haj természetesen dehidratálódik a nap folyamán a szél, a szennyeződések a nap, stb… által. Hogy jó legyen, rendszeresen mosni és kondicionálni kell azt. Néha egy öblítés és kondicionálás is elegendő.

Milyen gyakran kell hajat mosnom, minden héten?

Craig Taylor a HARI szalonok kreatív igazgatója elmondja a heti mosás szabályait: „A száraz hajat hetente kétszer kell mosni szulfátmentes felületaktív anyagokkal és magas koncentrációjú hidratálószerekkel (glicerin, nátrium PCA) hogy segítsen enyhíteni a kiszáradást. Mindenképpen száraz hajra való sampon az ajánlott.”

„Az olajos hajat minden nap samponnal kell lemosni, ami extra-enyhe, szulfátmentes, felületaktív anyagokat, kondicionáló szereket, olajokat nem tartalmaz.”

„A normál hajat olyan gyakran kell mosni amilyen gyakran azt igényli, olyan szerrel, ami extra-enyhe, szulfátmentes, felületaktív és mérsékelt mennyiségű hidratáló összetevőket például glicerint és nátrium-PCA-t tartalmaz.”

„A barna hajúak a másik véglet, legfeljebb hetente kétszer mossanak hajat. Állítólag, ha a barna hajat túl sokszor mossuk, akkor kihozza a pigmenteket a hajból.”

Milyen gyakran kell mosni a göndör hajat?

Ha nem vagy biztos a haj típusát illetően, válaszd az arany középutat. „Az optimális gyakoriság a hajmosáshoz 2-3 naponként ajánlott. Ritkábban csak akkor, ha természetes göndör hajad van, mivel az nem hajlamos olyan gyorsan a zsírosodásra és ritkábban, ha bármilyen fejbőr problémával rendelkezel. Ha rövid hajad van, a minden napi mosás is rendben van, mivel nem szenved a hosszú hajat sújtó kopástól.”

És ne feledd, hogyan mosd meg a hajad! Hagyd a sampont a gyökereknél kb. 3 percig enyhén masszírozva, hogy finoman tisztulhasson anélkül, hogy irritálná a fejbőrt. Ez segít megelőzni a korpásodást. Ne mosd meg a végeket, hanem egyszerűen hagyd, hogy a sampon öblítse át a végeket, hogy ne szárítsa túlságosan ki azokat.